Stiri Media

Pe ce dată cade Intrarea Maicii Domnului în Biserică în 2023? Sărbătoare importantă din Postul Crăciunului 

100
×

Pe ce dată cade Intrarea Maicii Domnului în Biserică în 2023? Sărbătoare importantă din Postul Crăciunului 

Share this article

Intrarea Maicii Domnului în Biserică este prima mare sărbătoare din Postul Crăciunului 2023 și ziua în care credincioșilor li se poate îndeplini cea mai mare dorință. Praznicul are loc în fiecare an la aceeași dată și este însoțit de anumite tradiții și superstiții. Vezi pe ce dată pică Intrarea Maicii Domnului în Biserică în 2023 și care este semnificația acestei zile.  

Pe ce dată pică Intrarea Maicii Domnului în Biserică în 2023?

Intrarea Maicii Domnului în Biserică, sărbătoare cunoscută în popor și sub denumirea de Vovidenia (termen care provine din slavonă şi se traduce ”ceea ce se face văzută”) sau Ovedenia, este prăznuită anual de comunitatea de creștini ortodocși la data de 21 noiembrie.  

Advertisement
Derulați în jos pentru a vedea conținutul

Conform calendarului ortodox, Intrarea Maicii Domnului în Biserică este unul dintre Praznicele Bisericii Ortodoxe cu dată fixă.  

Anul acesta, Intrarea Maicii Domnului în Biserică este sărbătorită marți, 21 noiembrie. Vovidenia este prima mare sărbătoare din Postul Crăciunului 2023 și, pentru ca bucuria să nu fie umbrită de post, Biserica a rânduit ca în această zi să fie dezlegare la pește.  

Prăznuită pe 21 noiembrie, Intrarea Maicii Domnului în Biserică este o sărbătoare a Luminii, aducătoare de noroc și bucurie. În ziua praznicului, credincioșii respectă o serie de tradiții care atrag norocul, sporul și sănătatea. Există și anumite restricții în această zi importantă, cum interdicția de a spăla rufe.  

Sărbătoarea amintește de momentul în care Fecioara Maria, în vârstă de 3 ani, a fost dusă de părinții săi, Sfinții Ioachim și Ana, la Templul din Ierusalim. Acolo a trăit și a slujit ca fecioară până la logodna ei cu Sfântul Iosif. 

Citește și: Ce se dă de pomană de Intrarea Maicii Domnului în Biserică? Alimentele pe care să le împarți pentru fericire și spor

Tradiții și superstiții de Intrarea Maicii Domnului în Biserică 2023 

Sărbătoarea Vovideniei este marcată cu cruce roșie în calendarul creștin-ortodox, ceea ce înseamnă că ziua de 21 noiembrie vine cu anumite restricții pentru credincioși. Iată câteva dintre cele mai cunoscute tradiții și superstiții care însoțesc acest praznic: 

  • Există credința că, în această zi de sărbătoare, ca și de Crăciun, cerurile se deschid, iar oamenii pot înțelege graiul animalelor. Este momentul în care credincioșii se roagă pentru îndeplinirea celor mai arzătoare dorințe; 
  • Se mai spune, de asemenea, că în noaptea Intrării Maicii Domnului în Biserică, fetele ”văd” chipul ursitului în fântână, la lumina albă a unei lumânări. Tot în această noapte, comorile ascunse ard cu flacără albastră; 
  • În trecut, oamenii de la țară petreceau noaptea cu lumină, lumânări și focuri aprinse și făceau previziuni despre vreme și rodul noului an; 
  • În ziua praznicului, la biserică se fac pomeniri pentru cei dragi care au murit în împrejurimi suspecte, înecați sau fără lumânare. Femeile obișnuiesc să dea de pomană ”lumină de veci”, pe motiv că lumânarea din această zi, dată de sufletul morților, nu se va stinge niciodată pe lumea cealaltă; 
  • O superstiție străveche spune că în această noapte vrăjitoarele ”văd cel mai bine”, motiv pentru care fac farmece, descântă și ghicesc viitorul. 

Vezi și: Ce nu ai voie să faci în ziua sărbătorii Intrarea Maicii Domnului în Biserică? E mare păcat, puţini credincioşi ştiu

Rugăciunea de Vovidenie care îți împlinește orice dorință 

Pe 21 noiembrie, când este sărbătorită Intrarea Maicii Domnului în Biserică, credincioșii obișnuiesc să rostească această rugăciune pentru îndeplinirea dorințelor.  

Pe ce data pica Intrarea Maicii Domnului in Biserica in 2023?
Rugaciunea care se rosteste pe 21 noiembrie

”O, Preacurată Maică a Domnului, a puterilor de sus, împărăteasa cerului și a pământului, atotputernică apărătoare și tărie a noastră, primește această cântare de laudă și de mulțumire de la noi, nevrednicii robii tăi.  

Înalță rugăciunile noastre la tronul lui Dumnezeu și Fiul tău, ca să fie milostiv nedreptăților noastre. Să adauge harul Său tuturor celor ce cinstesc preacinstit numele tău și cu credință, și cu dragoste se închină făcătoarei de minuni icoanei tale. Că nu suntem vrednici să fim miluiți de Dânsul și pentru aceasta năzuim la tine, că ești acoperitoarea noastră și grabnică ajutătoare. 

Auzi-ne pe noi, cei ce ne rugăm ție; ocrotește-ne pe noi cu atotputernicul tău Acoperământ și cere de la Dumnezeu Fiul tău să dea păstoriților noștri sfințenie, ca să privegheze și să ocârmuiască sufletele noastre; ocârmuitorilor de orașe, înțelepciune și putere; judecătorilor, dreptate și necăutare la față; învățătorilor, minte și smerită înțelepciune; asupriților, răbdare; asupritorilor, frică de Dumnezeu; celor mâhniți, răbdare și bucurie duhovnicească; neînfrânaților, înfrânare; și nouă, tuturor, duhul înțelepciunii și al cucerniciei, duhul milostivirii și al blândeții, duhul curăției și al dreptății. Așa, Doamnă preasfântă, milostivește-te asupra noastră și asupra neputinciosului tău popor. 

Pe cei rătăciți povățuiește-i pe calea cea bună, pe cei bătrâni îi sprijinește, pe prunci îi păzește și pe noi, pe toți, ne apără și ne ocrotește cu milostivirea ta. Pe toți, scoate-ne din adâncul păcatului și ne luminează ochii inimii noastre spre căutarea mântuirii. Milostivă fii nouă aici, în această viață, iar la înfricoșătoarea judecată să te rogi pentru noi către Fiul tău și Dumnezeul nostru.  

Că tu, Doamnă, ești slava celor cerești și nădejdea pământenilor. Tu ești, după Dumnezeu, nădejdea și apărătoarea noastră, a tuturor celor ce ne rugăm ție cu credință. Deci ne rugăm ție, Atotputernică ajutătoarea noastră, și ție ne predăm pe noi înșine, unul pe altul și toată viața noastră, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu regulile site-ului