Stiri Media

Calendar Ortodox Noiembrie 2023. Sărbătorile religioase ale lunii

101
×

Calendar Ortodox Noiembrie 2023. Sărbătorile religioase ale lunii

Share this article

Luna noiembrie, denumită popular Brumar, este a 11-a lună a anului în calendarul gregorian și are o durată de 30 de zile. În ultima lună de toamnă sunt trei mari sărbători creștine și tot acum începe Postul Crăciunului. Vezi calendar ortodox noiembrie 2023.  

Luna noiembrie vine cu trei sărbători importante 

Luna noiembrie este a 11-a lună din calendarul gregorian și una dintre lunile gregoriene cu o durată de 30 de zile. În noiembrie, ultima lună de toamnă, ziua are o durată de 10 ore, iar noaptea de 14 ore.  

Advertisement
Derulați în jos pentru a vedea conținutul

Numele lunii noiembrie vine din limba latină (Novembris), de la cuvântul latinesc novem, care înseamnă nouă. Acest lucru se datorează faptului că luna noiembrie era a noua lună în calendarul roman. Grecii o numeau Maimakterion. 

În limba română, luna noiembrie mai este numită popular și Brumar, întrucât în noiembrie bruma e deja mai abundentă, iar temperaturile scad semnificativ. Luna noiembrie începe, ca și luna martie, în aceeași zi în fiecare an (la fel și februarie, cu excepția anilor bisecți). 

În noiembrie 2023, credincioșii ortodocși prăznuiesc trei sărbători importante, marcate cu cruce roșie în calendar. Tot în luna noiembrie începe și Postul Crăciunului 2023, la o zi după Lăsata Secului pentru acest post.   

Cele trei mari sărbători ale lunii noiembrie sunt: Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril (8 noiembrie), Intrarea în biserică a Maicii Domnului sau Vovidenia (21 noiembrie) și Sfântul Andrei – Ocrotitorul României (30 noiembrie).  

Citește și: Sfinții Mihail și Gavriil. Ce nu este bine să faci pe 8 noiembrie?

Calendar ortodox noiembrie 2023, sărbători cu cruce neagră 

Sărbătorile cu cruce neagră sunt evenimente marcante în calendarul creștin, având o semnificație profundă și specială. Acestea sunt zile de post și rugăciune, menite să aducă aminte de momente cruciale din istoria religioasă.  

În zilele marcate cu cruce neagră în calendar, credincioșii sunt îndemnați la reflecție și introspecție. De asemenea, sunt momente în care credincioșii sunt încurajați să se abțină de la plăcerile lumii și să caute împăcarea cu divinitatea. 

Sărbătorile cu cruce neagră sunt, astfel, esențiale pentru menținerea unei vieți spirituale puternice și pentru cultivarea virtuților creștine. În luna noiembrie, în calendarul creștin-ortodox sunt trecute următoarele sărbători cu cruce neagră: 

  • 11 noiembrie – Sfântul Mina; 
  • 12 noiembrie – Sfântul Atanasie Todoran; 
  • 15 noiembrie – Începutul Postului Nașterii Domnului; 
  • 20 noiembrie – Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul; 
  • 23 noiembrie – Sfântul Cuvios Antonie de la Iezeru Vâlcea; 
  • 25 noiembrie – Sfânta Muceniță Ecaterina.  

Când începe Postul Crăciunului 2023?  

Postul Nașterii Domnului are o durată de șase săptămâni și începe pe data de 14 noiembrie, la o zi după Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului. Este unul dintre cele mai importante posturi din an și are rolul de a-i pregăti pe credincioși pentru marea sărbătoare a Nașterii Domnului.  

Calendar ortodox noiembrie 2023
Postul Craciunului 2023

Postul Crăciunului se încheie pe 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului. Dintre cele 40 de zile de post, 17 sunt cu dezlegare la pește. Potrivit Bisericii, în zilele de luni, miercuri și vineri, credincioșii trebuie să consume mâncare fără ulei și fără vin. În schimb, în zilele de marți și joi se face dezlegare la vin și untdelemn. 

În zilele de sâmbătă și duminică, până pe 20 decembrie inclusiv, se dezleagă la untdelemn, pește și vin. Trebuie precizat că, dacă în zilele de luni, miercuri sau vineri este cinstit vreun Sfânt mare, marcat cu cruce neagră în calendar, credincioșii pot consuma untdelemn și vin. 

Postul Crăciunului 2023 nu este un post atât de aspru precum Postul Paștelui, motiv pentru care mai este numit și Post al bucuriei. Prin durata lui de 40 de zile, acest post aduce amintește de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, atunci când acesta aștepta să primească Tablele Legii (Decalogul).  

În Postul Crăciunului 2023, credincioşii trebuie să se abțină de la consumul de carne, brânză, lapte și ouă.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu regulile site-ului