Lifestyle

Tradiții de Crăciun pe anul 2023 pentru noroc, sănătate și protecție divină.

93
×

Tradiții de Crăciun pe anul 2023 pentru noroc, sănătate și protecție divină.

Share this article

În fiecare an, pe 25 decembrie, creștinii sărbătoresc Crăciunul, marcând Nașterea Domnului. De-a lungul vremii, numeroase tradiții asociate acestei sărbători au fost păstrate, în timp ce altele au evoluat sau au fost înlocuite. Descoperă cele mai îndrăgite tradiții și obiceiuri de Crăciun pentru anul 2023.

Tradiții și obiceiuri în luna decembrie 

Luna decembrie, cunoscută drept „luna cadourilor”, marchează sfârșitul anului 2023 și debutul iernii. În această perioadă, credincioșii sărbătoresc evenimente semnificative, precum Sfântul Nicolae și Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos.

Advertisement
Derulați în jos pentru a vedea conținutul

Cu o importanță deosebită, această perioadă este marcată de tradiții și obiceiuri. Sfântul Nicolae, sărbătorit pe 6 decembrie, este așteptat cu nerăbdare de copii cuminți, care își pregătesc ghetuțele pentru daruri.

Pe 20 decembrie, Ignatul aduce o altă sărbătoare notabilă, marcând ziua sacrificării porcilor. Există credința că în noaptea de dinaintea Ignatului, porcii visează sfârșitul lor și refuză să mănânce, pregătindu-se pentru acest moment. Tradițional, se spune că ungem frunțile copiilor cu sângele porcului ca simbol de protecție împotriva bolilor. După curățarea porcului, obiceiul de a așeza copiii pe spatele animalului simbolizează dorința de sănătate pentru întregul an.

Ce se face în Ajunul Crăciunului? 

În seara de 23 spre 24 decembrie, în unele regiuni, se organizează o masă specială de post în amintirea celor decedați. La acest eveniment, preotul este invitat să participe, degustând mâncărurile pregătite și binecuvântându-le.

În această perioadă festivă încep și colindele de Crăciun, care aduc vestea nașterii lui Iisus în Betleem. Conform unei credințe, Dumnezeu a lăsat colindele pe pământ pentru a ajuta oamenii să se elibereze de păcate. Se spune că atunci când colindele nu vor mai fi auzite, diavolii vor ieși pe pământ.

Tradițional, colindătorii sunt răsplătiți cu covrigi, mere, nuci și turte dulci numite „scutecele lui Hristos”, dar în prezent, oamenii oferă și bani. Ascultarea colindelor la masa de Crăciun este considerată benefică, aducând armonie în relațiile dintre oameni și prosperitate în case și pe câmpuri.

Tradiții și obiceiuri de Crăciun 2023 

Sărbătoarea Crăciunului se remarcă printr-un amalgam de tradiții și obiceiuri care aduc bucurie și căldură în sufletele oamenilor. De la colindele ce încântă serile reci, până la pregătirea festinului de Crăciun, fiecare element al acestei sărbători reflectă diversitatea culturală și legătura dintre oameni.

Traditii si obiceiuri de Craciun 2023
Cele mai iubite tradiții de Crăciun

Fie că vorbim despre decorarea bradului, schimbul de daruri sau simpla adunare a familiei și prietenilor, Crăciunul rămâne un moment magic, o perioadă de contemplare, bucurie și regenerare. Iată câteva dintre tradițiile și obiceiurile îndrăgite de Crăciun pentru anul 2023:

  1. În timpul Crăciunului, rachiul este evitat, fiind considerat o băutură asociată cu diavolul.
  2. Pe 24 decembrie, se evită împrumuturile, iar ceea ce s-a dat trebuie returnat.
  3. În această zi sfântă, se evită aruncarea gunoiului afară.
  4. Oamenii sunt sfătuiți să evite orice formă de luptă, chiar și în glumă, pentru a nu atrage ghinionul în noul an.
  5. Copiii pornesc colindul cu versul: „Bună dimineața la Moș Ajun, ne dați ori nu ne dați”.
  6. În anumite regiuni, copiii sunt îndopați cu bostan în speranța că vor fi sănătoși tot anul.
  7. Tradițional, se spune că în noaptea de Crăciun apa se transformă în vin și animalele încep să vorbească.
  8. Fetele care aspiră să se căsătorească trebuie să țină post negru pentru a visa viitorul lor soț. În unele locuri, ele lasă afară în noaptea de Crăciun mâncare, sperând că viitorul soț va veni să guste, având astfel o șansă să-l întâlnească în vis.
  9. La țară, în Ajunul Crăciunului, se coace tradiționalul cozonac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu regulile site-ului