Actualitate

Programul Rabla pentru sobe 2024 ar putea începe în această primăvară

98
×

Programul Rabla pentru sobe 2024 ar putea începe în această primăvară

Share this article

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a anunțat joi că Programul Rabla pentru sobe este aproape de finalizare și este posibil să fie lansat în curând. Programul va dispune de un buget de 500 milioane lei și va viza locuitorii din comunele din 27 de județe, conform Legii montane nr. 197/2018. Potrivit declarațiilor, se așteaptă ca Programul Rabla pentru sobe să înceapă în această primăvară.

Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, a subliniat că progresul Programului Rabla pentru sobe este în continuare, menționând că au fost luate în considerare observațiile primite în urma dezbaterii publice organizate la Ministerul Mediului. Aceste observații au fost în special legate de normele de siguranță împotriva incendiilor, în special în ceea ce privește echipamentele. În urma acestor discuții, s-a decis să se extindă lista echipamentelor și a cheltuielilor considerate eligibile, inclusiv costurile asociate instalării unui coș de fum pentru a asigura siguranța sobei respective. Astfel, Programul Rabla pentru sobe continuă pe un curs stabil.

Advertisement
Derulați în jos pentru a vedea conținutul

În decursul următoarelor zile, se preconizează că toate discuțiile anterioare vor fi centralizate, iar în această primăvară este planificată lansarea acestui program. Este important să subliniem că vom lucra și la dezvoltarea aplicației informatice necesare pentru implementarea acestui nou program, care până acum nu a fost finanțat, dar nu vom pierde timpul.

Ne menținem pe linia propusă și este esențial ca beneficiarii să poată beneficia de aceste echipamente în sezonul rece. Acest lucru înseamnă că până în iarnă trebuie să lansăm apelul, să permitem cetățenilor să se înscrie, să facilităm instalarea acestor sobe de către companii și, desigur, să le rambursăm costurile, a declarat Fechet conform Agerpres.

Cand incepe programul Rabla pentru sobe 2024?
Programul Rabla pentru sobe are un buget alocat de 500 de milioane de lei

Programul-pilot ”Rabla pentru sobe” va dispune de un buget de 500 de milioane de lei. La mijlocul lunii ianuarie, ministrul Mediului a anunțat lansarea în consultare publică a Ghidului de finanțare pentru acest program. Acesta se va adresa solicitanților din comunele din 27 de județe conform Legii muntelui nr. 197/2018.

Prin acest program, un solicitant poate primi finanțare în valoare de 70% din cheltuielile eligibile, dar nu mai mult de 10.000 lei, inclusiv TVA, pentru fiecare aparat de încălzire care deservește o gospodărie. Echipamentele eligibile pot utiliza ca sursă de combustibil lemnul de foc, peleții sau bricheții. Termosobele, șemineele și termoșemineele acceptate trebuie să îndeplinească cerințele specificate de Directiva EcoDesign, inclusiv o putere nominală între 8kw și 35kw, un randament minim de 80%, și emisii reduse: particule (PM) mai puțin de 40mg/m3, compuși organici volatili sub 120 mg/mc, monoxid de carbon mai puțin de 1.500 mg/mc, și oxizi de azot sub 300 mg/mc.

Pentru a participa la program, primăriile pot înscrie pe platforma online oferită de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). După anunțarea listei primăriilor selectate, oricine dorește să înlocuiască o sobă veche sau să achiziționeze una modernă poate solicita un voucher pentru achiziționarea de sobe noi, respectând bugetul alocat fiecărei primării în parte. Cererea poate fi depusă printr-o singură aplicație informatică dedicată programului, disponibilă pentru Unitățile Administrativ-Teritoriale pe site-ul AFM.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu regulile site-ului