Actualitate

„Misterul Dispariției Hartei Corupției în Sistemul Medical”

73
×

„Misterul Dispariției Hartei Corupției în Sistemul Medical”

Share this article

După dispariția capacității de a realiza „harta corupției în spitale” din cauza absenței raportărilor publice, Dragoș Vana, fondatorul platformei Graphs.ro unde erau prezentate aceste statistici, indică că aceste date au fost eliminate în urma sesizărilor unor manageri de spitale.

Advertisement
Derulați în jos pentru a vedea conținutul

În cadrul unei emisiuni TVR Cluj, alături de Vasile Barbu, președintele Asociației pentru Protecția Pacienților, Vana sugerează că instituția responsabilă de apărarea drepturilor pacienților a criticat mecanismul de raportare afirmând că „sistemul era departe de realitate”. Mai mult, Barbu a subliniat că „răspunsul lor nu este credibil – unii pacienți afirmă că au dat mită pentru a se răzbuna”.

De ce au fost șterse aceste date? „Managerii au reacționat, se întreabă cum este posibil, că ei au luat toate măsurile în spital, au monitorizat personalul, poate că mai există cazuri izolate, dar sunt rare, cum să fiu clasat undeva pe poziția 30-40 când știu că din acest punct de vedere există curățenie la mine, adică au făcut eforturi pentru a elimina”, a scris Vana pe Facebook.

Concluzionam si spunem:

„Pe scurt, datele au fost eliminate pe baza sesizărilor unor manageri de spitale care au impresia că provinciile și spitalele mici se descurcă mai bine, în timp ce noi care muncim suntem desconsiderați cu aceste date”, mai adaugă Vana.

Printr-un ordin emis în decembrie anul trecut de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, formularul de feedback al pacientului din spitalele publice a fost modificat.

Vana a anunțat că harta corupției din spitale nu mai poate fi realizată, deoarece datele despre spitale și județe nu mai sunt publicate, ci doar un total.

În plus, formularul de feedback al pacientului a fost modificat, astfel încât pacienții nu mai sunt întrebați dacă li s-a cerut mită, ci doar dacă doresc să raporteze că li s-au solicitat bani sau alte forme de recompense.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu regulile site-ului