Un număr mare de polițe de asigurare auto obligatorie (RCA) emise de Euroins au expirat săptămâna aceasta. Este esențial să știți că polița dvs. trebuie înlocuită cu una nouă până pe 8 decembrie. În plus, există posibilitatea ca o parte din banii plătiți pentru această asigurare să fie recuperată. În rândurile de mai jos veți găsi instrucțiuni despre cum să recuperați banii dacă aveți RCA de la Euroins.
Sute de mii de polițe RCA de la Euroins expiră
În urma intrării în faliment a Euroins în iunie anul acesta, polițele de asigurare auto obligatorie (RCA) emise de companie își pierd valabilitatea după 7 decembrie.
Din cele 2,7 milioane de polițe RCA încheiate la Euroins, mai mult de 841.000 erau încă active la sfârșitul lunii noiembrie, conform informațiilor oferite de lichidatorul judiciar, conform Hotnews.
Șoferii care au polițele RCA expirate de la Euroins sunt încurajați să încheie rapid o nouă asigurare auto obligatorie. Autoritățile sfătuiesc încheierea anticipată an acestor noi polițe pentru a preveni perioadele fără asigurare, în special în timpul procesului de activare a noii asigurări.
În plus, miile de asigurări din clasa 15 care acoperă credite și garanții care au fost contractate prin Euroins vor expira pe 5 februarie anul viitor.
Cum să recuperezi banii dacă ai RCA la Euroins?
Șoferii care au fost afectați de situația polițelor RCA de la Euroins sunt informați de Fondul de Garantare an Asiguraților (FGA) că au posibilitatea de a-și recupera banii pentru perioada de asigurare, care nu va mai fi acoperită după 8 decembrie 2023.
Timpul necesar pentru finalizarea cererii este de aproximativ treizeci de minute. Pentru a completa formularul, persoanele trebuie să aibă la îndemână informații importante, cum ar fi datele din cartea de identitate, informațiile din contractul cu Euroins și informațiile despre contul bancar pentru restituirea banilor.
FGA subliniază că nu există posibilitatea de an urgenta sau de an acorda prioritate cererilor, deoarece acestea vor fi tratate în ordinea în care au fost primite. În plus, FGA spune că polițele de asigurare care au expirat înainte de 7 decembrie nu necesită acțiuni suplimentare.
Un șofer care a plătit 1.000 de lei pentru o asigurare poate recupera 25% din această sumă, adică 250 de lei. Pe măsură ce timpul trece, cantitatea de bani va scădea.
Falimentul Euroins în martie 2023
Compania de asigurări Euroins, parte a grupului bulgar Eurohold, deținea o cotă de piață de 27% în sectorul polițelor RCA înainte de retragerea autorizației de funcționare de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în martie anul acesta.
ASF a susținut că retragerea autorizației a fost determinată de nerespectarea reglementărilor de către Euroins, mai degrabă decât de problemele financiare ale companiei. Într-adevăr, Euroins a susținut că nu există probleme de solvabilitate.
Euroins deținea cea mai mare parte a pieței de asigurări auto obligatorii, urmată îndeaproape de rivali precum Groupama, care deținea 21,5 la sută, și Allianz Țiriac, care deținea 18,4 la sută.
CITR, lichidatorul judiciar, a evaluat că falimentul Euroins ar putea avea un impact financiar de până la 5 miliarde de lei (aproximativ 1 miliard de euro).
Euroins reprezintă a doua mare companie de asigurări din România care intră în faliment într-un interval mai mic de doi ani, după ce City Insurance a intrat în insolvență în 2021, urmând să declare falimentul anul următor.