Executivul va renunța la scăderea plafoanelor pentru plățile cash la următoarea ședință de guvern, conform declarațiilor premierului Marcel Ciolacu. Prin urmare, cu două excepții, toate limitele actuale de bani pentru persoanele juridice și fizice vor fi menținute. Aflați care sunt acestea, precum și regulile care limitează plățile cash.
Regulile privind plafonarea plăților cash. Anunțul premierului Ciolacu
Recent mai exact, Joi, 9 noiembrie, guvernul a luat decizia ca regulile actuale de plafonare a plăților cu bani cash pentru oameni și companii să rămână în vigoare. Liderii coaliției s-au răzgândit și au decis să reducă aceste plafoane. Dar vor exista două excepții. În România, pentru a combate evaziunea fiscală, a fost impusă limitarea plăților cash.
Guvernul an aprobat, joi, menținerea plafonului actual de 10.000 de lei pe zi pentru cheltuieli zilnice, cum ar fi plata facturilor pentru utilități, cumpărarea unui televizor sau an altor bunuri, precum și acordarea de avansuri pentru lucrări la domiciliu.
În plus, pentru tranzacțiile în numerar între persoane fizice, cum ar fi avansurile pentru cumpărarea unui vehicul sau an unei case, se păstrează limita de 50.000 de lei pe zi. Această limită este de zece ori mai mică în ceea ce privește întreprinderile.
”Marcel Ciolacu a postat pe Facebook că va revizui propunerile venite de la ANAF și Ministerul Finanțelor în prima ședință de guvern, deoarece datoria mea este să intervin atunci când lucrurile merg prost..
Declarația premierului a fost că își va concentra atenția asupra celor care „au profitat” de discuția recentă cu privire la plafoanele pentru cash. Oficialul a transmis un mesaj ferm evazioniștilor.
”Cu toate acestea, am un mesaj pentru evazioniștii care au beneficiat de această conversație din spațiul public: voi ajunge la voi. Voi ajunge și vă voi scoate din vămi, din birourile instituțiilor statului și din orice alt loc! Ciolacu a scris: „Așa cum am început războiul cu cei care distrug viețile oamenilor cu păcănelele, nici voi nu veți scăpa!”
Care sunt cele două excepții?
Apar însă doua excepții la plafoanele vechi: plafonul de casă va fi de 50.000 de lei, iar avansul spre decontare 1.000 de lei/zi, potrivit anunțului făcut marți de președintele PSD, Marcel Ciolacu, și liderul PNL, Nicolae Ciucă.
Astfel, o firmă, de pildă, un magazin, nu va mai putea avea, la finalul zilei, mai mult de 10.000 de lei cash în casa de marcat. De asemenea, avansul spre decontare nu poate depăși 1.000 de lei, de exemplu banii dați unui furnizor.
„Economia noastră nu este încă pregătită să funcționeze cu mai puțin numerar, în special în mediul rural unde bancomatele sunt rare și lumea folosește mai mult numerar”, a spus joi premierul Marcel Ciolacu.
”Vom continua cu fermitate lupta cu evaziunea fiscală”
La rândul său, liderul PNL a declarat: „Vom continua cu fermitate lupta cu evaziunea fiscală în România și vom promova, de comun acord, măsuri în acest sens”.
”Am avut, astăzi, la nivelul conducerii Coaliției, o analiză aplicată asupra măsurii privind plățile în numerar. În urma dialogului nostru, am convenit o serie de modificări necesare, care să contribuie la protejarea mediului de afaceri și a cetățenilor de bună credință”, a transmis Nicolae Ciucă.
Decizia luată în cadrul Coaliției PSD-PNL a fost rezultatul mai multor săptămâni de dezbateri intense în spațiul public privind propunerea de diminuare a limitelor pentru plățile în numerar.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat pe 15 octombrie că se va reduce evaziunea fiscală prin limitarea plăților cu cash: „Cine are banii?” Nu ai bani la tine? Până la 5.000 de lei pot fi cheltuiți de toată lumea. Eu pot cheltui 5.000 de lei cât vreau, așa că ce problemă? Atunci, el a spus: „Doar că, cu adevărat, nu mai pot la dumneavoastră, agent economic, să îmi cumpăr Ferrari cu sacoşa”.