Stiri Media

CNA suspendă emisia România TV timp de TREI ORE, pentru o dezinformare gravă

17
×

CNA suspendă emisia România TV timp de TREI ORE, pentru o dezinformare gravă

Share this article
Foto: Imgur

România TV sancționată drastic de CNA pentru dezinformare electorală

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a decis o sancțiune severă împotriva postului România TV, după ce acesta a difuzat o informație falsă într-un moment crucial al campaniei electorale. În seara de vineri, aproape de miezul nopții, televiziunea a prezentat o listă cu oficiali români de rang înalt, printre care Ilie Bolojan, Marcel Ciolacu și judecători ai Curții Constituționale, afirmând că aceștia ar fi fost interziși în Statele Unite ca parte a unor sancțiuni impuse de administrația americană.

Mai mult, postul a susținut că numele acestor demnitari s-ar fi aflat pe lista OFAC a Ministerului de Finanțe al SUA, alături de persoane din Rusia, Iran și Coreea de Nord. Această afirmație a fost rapid infirmată de Ambasada SUA în România și de Ministerul de Externe, dovedindu-se a fi o dezinformare gravă.

Ca urmare, CNA a decis să suspende emisia România TV pentru trei ore, miercuri, 7 mai, între orele 18.00 și 21.00. Este una dintre cele mai drastice măsuri luate împotriva unui post de televiziune, o sancțiune similară fiind aplicată în trecut doar OTV-ului lui Dan Diaconescu.

Vicepreședintele CNA, Valentin Jucan, a argumentat necesitatea suspendării, subliniind impactul major pe care această falsă informație l-a avut asupra publicului. „În rândul unei părți semnificative a societății, informația rămâne prezentă, necorectată și neretractată, ceea ce afectează grav procesul democratic”, a declarat Jucan.

În contrast, membrul CNA Georgică Severin a propus o amendă de 200.000 de lei, considerând că o suspendare de trei ore este o măsură exagerată. El a argumentat că știrea a fost difuzată târziu în noapte, nu a fost reluată și nu a generat reacții oficiale din partea celor menționați în falsul raport. „Responsabilitatea televiziunii este că a transmis știrea neverificată, însă viralizarea acesteia în mediul online nu mai ține de ei”, a susținut Severin.

Decizia CNA marchează un precedent important în lupta împotriva dezinformării media, subliniind necesitatea unui jurnalism responsabil și verificat.

Mircea Toma, membru CNA, a declarat la rândul său:

„Dacă iau produsul editorial în sine, punându-l în contextul electoral care există, dar ignorând performanţele recente ale postului (celelalte suspendări ale emisiei –  n.r.), aş vota propunerea domnului Severin. Succesiunea de evenimente şi faptul că postul nu pare să-şi fi asumat mesajele pe care le-am transmis la o intensitate pe care inclusiv postul o consideră mare, întreruperile de 10 minute pe care a fost obligat să le execute, sunt avertismente gândite să producă efecte.

Ori, la ceea ce asistăm, fapta în sine are amplintitudinea pe care a descris-o domnul Jucan Sunt identităţi politice majore care sunt expuse, fără drept de apel, în ultimele minute, unei execuţii publice, în beneficiul unui candidat în campania electorală.

Şi cel mai important lucru pe care eu îl consider ca argument suplimentar este clara lipsă de bune intenţii. Nici nu s-a pus problema verificării acestei informaţii. Asta este agravantă absolută în jurisprudenţa CEDO. Reaua intenţie este cea care descalifică jurnalistul.”

Ştire în curs de actualizare pe
Sursa: Pagina de Media

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu regulile site-ului