Actualitate

Cum poți ieși la pensie anticipat în anul 2024? Care sunt noile condiții impuse

102
×

Cum poți ieși la pensie anticipat în anul 2024? Care sunt noile condiții impuse

Share this article

Știre proastă pentru cei care așteaptă pensia mai devreme, în privința pensiilor anticipate pentru români. Executivul a conturat o serie de inițiative menite să contureze limitele pentru accesul la acest tip de pensie. Începând cu 2024, Guvernul României aduce în scenă schimbări majore în peisajul pensiilor anticipate, vizând restrângerea cercului celor ce pot opta pentru acest privilegiu. Descoperă strategia pentru a ieși la pensie anticipat în 2024.

Ce prevede noua lege a pensiilor?

Schimbări majore în privința pensiilor anticipate în România, odată cu adoptarea noii legi a pensiilor. Condițiile impuse sunt acum mai riguroase, cu efectul direct al dificultării accesului la pensionarea anticipată și reducerea sumelor primite.

Advertisement
Derulați în jos pentru a vedea conținutul

Guvernul vizează o restrângere a numărului de persoane care pot opta pentru pensie anticipată, adică pensionarea înainte de vârsta standard (65 de ani pentru bărbați și 62 de ani pentru femei). Aceste măsuri au fost implementate pentru a asigura o mai mare sustenabilitate a sistemului de pensii.

În conformitate cu noua legislație, se renunță la posibilitatea pensionării anticipate fără penalități, menținându-se doar varianta cu penalizări. Aceasta înseamnă că, începând din anul viitor, cei care aleg pensionarea anticipată vor primi sume mai reduse.

Măsura va intra în vigoare începând cu 1 septembrie 2024, ceea ce înseamnă că pensionarea anticipată fără penalizări va fi disponibilă doar până în luna august a anului în curs.  

Cum ieși la pensie anticipat în 2024? 

O modificare semnificativă impusă de proaspăta lege a pensiilor se concentrează asupra vârstei minime pentru a solicita pensia anticipată. În conformitate cu noile reglementări, acum se permite depunerea cererii pentru pensia anticipată cu cel mult cinci ani înainte de vârsta standard de pensionare, fixată la 65 de ani pentru bărbați și 62 de ani pentru femei.  

Cum iesi la pensie anticipat in 2024?
Conditiile pentru pensionarea anticipata in 2024

Acest aspect reprezintă o diferență semnificativă față de regula anterioară, care permitea pensionarea anticipată cu până la opt ani înainte de atingerea vârstei standard de pensionare.

Pentru a te califica pentru pensia anticipată, este esențial să ai un stagiu complet de cotizare, implicând calitatea de asigurat și contribuții corespunzătoare la sistemul de pensii pe o durată specificată de lege. În plus, posibilitatea de a solicita pensia anticipată este permisă doar dacă ai depășit această perioadă cu cel mult cinci ani.

În ceea ce privește calculul pensiei anticipate, este crucial de menționat că valoarea acesteia se determină prin reducerea cuantumului pensiei standard, ținând cont atât de perioada suplimentară de cotizare, cât și de numărul de luni cu care s-a diminuat vârsta de pensionare. Cu alte cuvinte, cu cât ai un stagiu de cotizare mai extins și cu cât te apropii de vârsta standard de pensionare, cu atât penalizarea va fi mai mică.

Ca exemplu, dacă stagiul de cotizare depășește perioada standard cu până la un an, procentul de reducere pentru fiecare lună de anticipare este de 0,40%, în timp ce pentru o perioadă între 4 și 5 ani peste stagiul standard, procentul scade la 0,20%.

Cumpărarea vechimii, interzisă  

O altă transformare semnificativă impusă de legea recentă interzice acum achiziționarea vechimii în cazul pensiilor anticipate. Astfel, acest tip de pensie va fi acordat doar celor care au completat integral perioada de cotizare și celor care au depășit acest stadiu cu maximum cinci ani.

Anterior, în conformitate cu reglementările vechi, era posibil să cumperi vechime suplimentară pentru a îndeplini cerințele pensionării anticipate. Cu toate acestea, potrivit noii legi, această opțiune nu mai este permisă în contextul pensiilor anticipate.

Pe de altă parte, perioadele în care indivizii au fost asigurați în baza unui contract de asigurare socială încheiat după 1 ianuarie 2018, prin mecanismul de cumpărare a vechimii, nu vor mai fi luate în considerare, conform noilor reglementări.

Este esențial să subliniem că aceste modificări vor afecta pe cei care intenționează să se pensioneze anticipat începând cu 2024. Dacă te afli în această situație, examinează cu atenție noile reguli și pregătește-te corespunzător pentru o tranziție lină către pensionare. Guvernul a implementat aceste măsuri pentru a asigura stabilitatea sistemului de pensii, dar ele pot influența planurile privind pensionarea anticipată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu regulile site-ului