Actualitate

Care este suma oferita și condițiile pentru ajutorul de înmormântare în 2024?

179
×

Care este suma oferita și condițiile pentru ajutorul de înmormântare în 2024?

Share this article

Începând cu 1 ianuarie, suma pentru ajutorul de deces a fost crescută semnificativ, având un impact crucial în susținerea familiilor afectate de pierdere. Vezi mai jos documentele necesare, criteriile de eligibilitate și suma actuală a ajutorului de înmormântare în 2024.

Cât este ajutorul de înmormântare în 2024? 

Începând cu data de 1 ianuarie 2024, suma oferită de către statul român pentru ajutorul de înmormântare a crescut. Acest sprijin financiar este acordat în cazul decesului asiguratului/pensionarului sau al unui membru de familie dependent al solicitantului.

Advertisement
Derulați în jos pentru a vedea conținutul

Noua lege a pensiilor, care a intrat în vigoare în aceeași dată, aduce modificări și în ceea ce privește ajutorul de deces. Pentru a beneficia de acest ajutor, sunt necesare diverse documente, în funcție de statutul persoanei decedate, fie că era pensionar, asigurat sau în alte situații.

De asemenea, sunt stabilite anumite condiții referitoare la eligibilitatea persoanelor pentru a primi acest ajutor. În cazul în care asiguratul sau pensionarul decedează, ajutorul este acordat unei singure persoane.

Suma ajutorului de deces oferită românilor a fost majorată cu 778 de lei în 2024, ajungând la un nivel semnificativ, care joacă un rol important în sprijinirea familiilor aflate în doliu. Mai jos este prezentată suma acordată de stat în acest an.

  • În cazul decesului asiguratului sau pensionarului: 7.567 lei de la 6.789 lei; 
  • În cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului: 3.784 lei. 

Care sunt persoanele eligibile pentru a solicita ajutorul de deces?

Ajutorul de înmormântare se acordă în baza unei cereri și a certificatului de deces. De menționat că suma de bani trebuie solicitată, deoarece ea nu vine automat.

Cat este ajutorul de inmormantare in 2024
Cine beneficiaza de ajutorul de deces

Banii se vor achita în termen de trei zile lucrătoare de la depunerea solicitării. Ajutorul de deces se achită unei singure persoane care poate fi:  

  • Soţul supravieţuitor; 
  • Copilul; 
  • Părintele; 
  • Tutorele; 
  • Curatorul; 
  • Oricare persoană care dovedeşte cu acte că a suportat cheltuielile ocazionate de deces, dacă nu există altă solicitare din partea persoanelor menţionate mai sus. 

În situația în care persoana decedată nu era asigurată sau pensionară, ajutorul de deces este acordat unui membru al familiei sale care are statutul de asigurat sau pensionar conform prevederilor legii. Un membru de familie aflat în întreținerea titularului poate fi:

a) Soțul/soția;

b) Copiii proprii, copiii adoptați, copiii aflați în plasament familial sau cei încredințați spre creștere și educație familiei, cu vârsta de până la 18 ani sau, dacă continuă studiile, până la finalizarea acestora, dar nu mai târziu de 26 de ani. De asemenea, copiii, indiferent de vârstă, aflați în întreținere, pot fi luați în considerare dacă devin inapți pentru muncă din motive de sănătate înainte de împlinirea vârstei de 18 ani, respectiv 26 de ani.

c) părinţii şi bunicii oricăruia dintre soţi.

Documentele necesare pentru obținerea ajutorului de deces.

Actele necesare pentru obținerea ajutorului de deces în 2024 sunt următoarele: 

  • cerere pentru acordarea ajutorului de deces; 
  • certificat de deces (original şi copie); 
  • act de identitate al solicitantului (original şi copie); 
  • acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, după caz, actul care atestă calitatea de tutore, curator, mandatar (original şi copie); 
  • dovada că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original şi copie); 
  • act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atestă boala care l– a făcut inapt şi data ivirii acesteia, în cazul copilului inapt în vârstă de peste 18 ani (original), dacă este cazul; 
  • adeverință care să certifice că, la data decesului, membrul de familie cu vârsta cuprinsă între 18 şi 26 de ani urma o formă de învățământ organizată potrivit legii (original), dacă este cazul; 
  • adeverință eliberată de angajator din care să rezulte că persoana decedată avea calitatea de asigurat la data decesului, respectiv extras din REVISAL, după caz; 
  • dovada că membrul de familie nu era asigurat sau pensionar se face prin declarație pe propria răspundere a celui care solicită ajutorul de deces, după caz.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu regulile site-ului