Stiri Media

Postul Crăciunului în 2023: Tradiții, obiceiuri și superstiții

120
×

Postul Crăciunului în 2023: Tradiții, obiceiuri și superstiții

Share this article

Postul Crăciunului 2023 precede sărbătoarea Nașterii Domnului, în ieslea din Betleem, pe 25 decembrie. Postul are rolul de a-i pregăti pe credincioși pentru această mare sărbătoare și se întinde pe parcursul a șase săptămâni. Vezi care sunt tradițiile, obiceiurile și superstițiile care însoțesc Postul Crăciunului.  

Când începe și când se termină Postul Crăciunului în 2023? 

Postul Crăciunului sau Postul Nașterii Domnului este unul dintre cele mai importante posturi din an, dar și unul dintre cele mai lungi (al doilea după Postul Paștelui). Postul Crăciunului nu este, însă, un post atât de aspru, fapt pentru care se mai numește și Post al bucuriei.  

Advertisement
Derulați în jos pentru a vedea conținutul

În timpul postului, sunt 17 zile cu dezlegare la pește. Postul Crăciunului 2023 începe pe data de 15 noiembrie, la o zi după Lăsata Secului pentru acest post, și se încheie în Ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie, având o durată de 40 de zile. 

Postul Nașterii Domnului este al patrulea post de peste an și amintește de mult îndelungata perioadă în care drepții Vechiului Testament au postit așteptându-l pe Mesia. Este similar cu postul de 40 de zile pe care l-a săvârșit Mântuitorul în pustie, îndată după botezul său în Iordan.  

Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului are loc în seara de 14 noiembrie, iar dacă această dată pică într-o zi de miercuri sau vineri, se lasă sec cu o zi înainte. 

Postul Crăciunului în 2023: tradiții, obiceiuri și superstiții

În general, postul este însoțit de diverse reguli și interdicții pe care credincioșii le respectă cu strictețe de fiecare dată. Chiar dacă abținerea de la anumite alimente este esențială în timpul postului, există și excepții, una dintre ele fiind dezlegarea la pește. 

Postul Craciunului 2023
Postul Craciunului 2023, traditii si superstitii

De Lăsata Secului, credincioșii petrec în familie, bucurându-se, potrivit tradiției, de preparate culinare alese, având în vedere că, începând cu prima zi a Postului Crăciunului, vor renunța la o serie de bucate.  

O tradiție din bătrâni spune că, după Lăsata Secului, este bine ca oalele să fie așezate cu gura în jos, atunci când sunt depozitate, astfel încât locuitorii casei să fie protejați de boli sau alte neplăceri. 

În Postul Crăciunului, în multe zone din România se organizează șezători de iarnă – întâlniri organizate între săteni pentru a sta de vorbă, împărtășind diverse informații. Sunt serate pline de veselie, în care se cântă colinde și se povestește despre magia Crăciunului. 

În anumite regiuni ale țării există obiceiul de a bate pernele. Această tradiție este respectată mai cu seamă de fetele tinere, nemăritate, care vor să-și găsească ursitul.  

O altă superstiție spune că, dacă pieptul găinii gătite înainte de post este mare și gras, se presupune că va urma o iarnă grea, geroasă și viscolită. În schimb, dacă pieptul găinii e mic, e semn că iarna va fi mai blândă.  

Ce nu se face în Postul Crăciunului?  

  • În Postul Crăciunului 2023 nu se fac nunți, nici botezuri; 
  • Nu se consumă alimente pe bază de carne, lapte, brânză sau ouă și nici derivate din acestea; 
  • În Postul Nașterii Domnului nu se consumă pește, decât în zilele cu dezlegare la pește; 
  • De asemenea, se spune că, în Ajun de Crăciun, nu este bine să dai lucruri din casă și nici să împrumuți obiecte sau bani.  

Citește și: Ce se dă de pomană de Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului? Preparatul pe care este bine să îl împarți

Rugăciune pentru zilele de post  

Preoții ne învață că este bine să ne rugăm în fiecare zi, mai ales în zilele de post. Iată rugăciunea pe care este bine să o rostești în Postul Crăciunului 2023: 

”Dumnezeul nostru, nădejdea tutu­­ror marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta cea Veche și Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm: întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârgu­ință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt și spre iertarea păca­telor noas­tre, spre omorârea patimilor și biru­­ință asupra păcatului; ca împreună cu Tine răstignindu-ne și îngro­pân­du-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bună­ plă­cere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre.  

Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hris­toase, Dum­­­ne­­zeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bu­nului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin”. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu regulile site-ului