Lifestyle

Ce interzice și este permis de Sfântul Andrei 2023? Tradiții și superstiții

144
×

Ce interzice și este permis de Sfântul Andrei 2023? Tradiții și superstiții

Share this article

Comunitatea creștină ortodocsă sărbătorește Sfântul Apostol Andrei pe 30 octombrie. Pentru credincioși, ziua are o semnificație specială, deoarece Sfântul Andrei este considerat ocrotitorul românilor. În consecință, pe 30 noiembrie se respectă multe datini și superstiții, unele dintre care au fost stabilite de sute de ani. În 2023, Sfântul Andrei va face acest lucru.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei  

În calendarul creștin-ortodox, Sfântul Andrei este sărbătorit în fiecare a pe 30 noiembrie. Anul acesta, Sfântul Andrei va fi sărbătorit joi, o zi liberă legală. În 1995, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis că ziua în care este sărbătorit sfântul va fi marcată în calendar cu o cruce roșie.

Advertisement
Derulați în jos pentru a vedea conținutul

În 1997, Sfântul Apostol Andrei a fost numit Ocrotitorul României după doi ani. Data de 30 noiembrie, când este prăznuit sfântul apostol, este o zi legală de sărbătoare în care nu se lucrează din 2012.

Există multe tradiții, obiceiuri și superstiții care au fost transmise din generație în generație în timpul sărbătorii Sfântului Andrei. Multe dintre ele cred că noaptea de 29 spre 30 noiembrie este noaptea vrăjilor și a farmecelor, când strigoii ies și animalele pot vorbi.

Prin urmare, de-a lungul timpului, oamenii au urmat anumite ritualuri pentru a se proteja de spiritele rele, strigoii sau moroii, precum și de primejdii și superstiții legate de ursit.

Ce se face de Sfântul Andrei 2023? 

Tradiția populară susține că tinerele care încă nu s-au căsătorit pot accelera căsătoria prin urmarea unor ritualuri pe care le-au învățat de la strămoșii lor în noaptea de Sfântul Andrei, când „cerurile se deschid”.

Ce se face de Sfantul Andrei 2023?
Traditii si obiceiuri de Sfantul Andrei: ce se face pe 30 noiembrie

Pentru a-și găsi ursitul, fetele trebuie să pună 41 de boabe de grâu sub perna lor în noaptea de Sfântul Andrei. Dacă visează că cineva le ia grâul de sub pernă în noaptea de 29 spre 30 noiembrie, atunci nunta lor este aproape.

Busuiocul este un alt obicei făcut de fetele singure care doresc să știe cum arată chipul băiatului care le este sortit. Fetele nemăritate iau câte un fir de busuioc din buchetul pe care preotul îl pune în casele credincioșilor, îl leagă cu o ață roșie și îl pun sub pernă. Se spune că cei care visează în noaptea de Sfântul Andrei au o anumită putere divină.

Fetele fac un ritual cu ceșcuțe de apă în noaptea de Sfântul Andrei pentru an avea noroc. Această noapte este considerată magică. Tinerele măsoară nouă ceșcuțe cu apă și le pun într-un vas sub icoană. Tinerele au măsurat din nou apa din vas a doua zi cu aceleași ceșcuțe.

Se spune că fetele vor avea mult noroc dacă apă rămâne pe fundul vasului. În schimb, dacă nu reușesc să umple cea mai mică ceșcuță cu apă, aceasta indică faptul că nu vor avea noroc.

La Sărbătoarea Sfântului Andrei, care are loc pe 30 noiembrie, cea mai importantă tradiție este semănatul grâului. Se spune că în ziua sărbătoririi sfântului, fiecare persoană din casă trebuie să pună grâu într-un castron și apoi să pună castronul pe pervaz, într-un loc cu multă lumină.

Grăul trebuie protejat și udat. Se crede că cel care va avea cea mai mare cantitate de grâu în noaptea de Revelion va primi un a nou îmbelșugat, cu mult noroc și multe realizări.

Ce este interzis de Sfântul Andrei?  

De Sfântul Andrei din 2023, ortodocșii sunt supuși mai multor interdicții:

  • 30 noiembrie este o sărbătoare cu cruce roșie și sunt interzise toate activitățile în gospodărie. Nu se face curățenie, nu se spală rufe sau nu se calcă în această zi.
    În plus, nu se mătură și nu se duce gunoiul pe parcursul zilei. În ziua Sfântului Andrei, se spune că nu este bine să folosești pieptănul, conform unei superstiții vechi. Cei care fac aceste lucruri riscă să aibă probleme (lupii se vor apropia de casele lor și le vor pune în primejdie);
  • Nu este bine să ceri sau să plângi în această zi de mare sărbătoare. În caz contrar, vă veți bucura de fericire pe parcursul întregului an;
    În noaptea de Sfântul Andrei, tradiția populară spune că animalele încep să vorbească, dar oamenii nu trebuie să le asculte. Se spune că cei care ascultă glasul lor vor muri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu regulile site-ului