Stiri Media

Despre tichete casnice 2024. Ce valoare vor avea și în ce condiții vor fi acordate?

82
×

Despre tichete casnice 2024. Ce valoare vor avea și în ce condiții vor fi acordate?

Share this article

Începând din ianuarie 2024, românii care prestează activități casnice vor putea fi remunerați cu tichete în valoare de 15 lei. Legea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis în 2022, în luna aprilie, cu scopul de a reglementa fiscal activitățile casnice, desfășurate în mare parte ”la negru”. Iată tot ce trebuie să știi despre tichete casnice 2024. 

Tichete casnice 2024, un nou beneficiu acordat românilor 

Din ianuarie 2024, românii vor avea acces la tichete de activități casnice. Aceste tichete, în valoare nominală de 15 lei, sunt destinate pentru activitățile casnice –  servicii ocazionale și necalificate prestate de către furnizori casnici în cadrul gospodăriei unei familii sau a unei persoane singure, care este beneficiarul activității casnice.  

Advertisement
Derulați în jos pentru a vedea conținutul

Activitățile casnice nu au un scop comercial și nu se desfășoară în beneficiul altor terți. Legea a fost instituită cu scopul de a încuraja munca fiscalizată, precum și accesul muncitorilor la beneficii sociale sub formă de asigurări medicale, contribuții la fondul de pensii sau concedii. Toate acestea în contextul în care munca la negru este estimată la aproape o treime din PIB în 2022. 

Astfel, începând din ianuarie anul viitor, bonele, menajerele, grădinarii, persoanele angajate să plimbe câinii și persoanele care prestează activități casnice de orice fel vor fi ”plătite” cu tichete de muncă.  

Citește și: Când crește valoarea tichetelor de masă în România? Anunțul lui Marcel Ciolacu pentru români

Tichetele de muncă pot fi preschimbate în bani 

Principalele reglementări prevăzute în actul normativ constau în instituirea unui sistem prin care persoanele care efectuează activități casnice ocazionale vor fi remunerate prin tichete de activități casnice.  

Tichete casnice 2024
Tichetele casnice pot fi preschimbate in bani

Aceste tichete, achiziționate de beneficiar, vor fi ulterior convertite în bani de către prestator, după deducerea contribuțiilor și impozitelor relevante. Prin această metodă, prestatorul va fi inclus în sistemul de asigurări sociale și de sănătate. 

Prestatorul casnic poate converti tichetul de activități casnice în bani într-o perioadă de până la 12 luni de la data la care l-a primit. Când cumpără tichetele de activități casnice, beneficiarul casnic plătește doar valoarea lor nominală, în timp ce cheltuielile de tipărire și distribuire sunt acoperite de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). 

„Tichetele de activităţi casnice pot fi emise atât în format fizic, pe suport de hârtie, cât şi electronic. Acestea nu sunt transferabile şi pot fi utilizate numai de către prestatorul casnic care le-a primit, care are obligaţia să le preschimbe în numerar până cel târziu în a 15-a zi a lunii următoare lunii în care a fost prestată activitatea casnică, în vederea dobândirii sau menţinerii calităţii de asigurat în sistemele asigurărilor sociale şi asigurărilor sociale de sănătate”, se arată în textul legii.  

Dacă tichetele de activități casnice sunt pierdute, deteriorate sau nu sunt utilizate în intervalul prevăzut de actul normativ, valoarea lor nu va fi returnată nici beneficiarului, nici prestatorului casnic. 

Vezi și: Tichete sociale pentru grădiniță 2023. Ce valoare au și ce acte sunt necesare pentru a le obține?

Cum pot fi returnate tichetele casnice?  

Beneficiarul casnic poate returna tichetele de activități casnice cumpărate într-un interval de 12 luni de la data achiziției, primind înapoi valoarea nominală a acestora.  

Dacă beneficiarii returnează tichetele de activități casnice în format fizic, pe suport de hârtie, în decurs de 12 luni de la data achiziției, li se va restitui valoarea nominală a tichetelor, deducându-se costurile de tipărire și transport suportate de agenţiile de ocupare cu tipărirea şi transportul. 

Beneficiarul de servicii la domiciliu și furnizorul acestor servicii stabilesc de comun acord tipul de activități ce urmează a fi realizate, numărul de ore sau volumul de muncă necesar.  

Plata furnizorului de servicii la domiciliu se va efectua în conformitate cu reglementările stabilite de această lege, utilizându-se tichete speciale pentru activitățile la domiciliu. 

Timpul alocat zilnic pentru furnizarea serviciilor la domiciliu nu poate depăși 12 ore sau 6 ore în cazul furnizorilor de servicii la domiciliu cu vârste între 16 și 18 ani. 

”Valoarea minimă a contribuției lunare, calculată conform reglementărilor legii, pentru ca un furnizor de servicii la domiciliu să poată beneficia de protecția asigurărilor sociale de stat (CAS), se stabilește la contribuția echivalentă a cel puțin 85 de tichete pentru activități la domiciliu, dar nu poate fi mai mică de 25% din salariul minim brut pe țară garantat prin lege”, notează romaniatv.net. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu regulile site-ului