Lifestyle

Tradiții și superstiții legate de Moșii din toamna, ce nu este permis în Sâmbăta Morților

105
×

Tradiții și superstiții legate de Moșii din toamna, ce nu este permis în Sâmbăta Morților

Share this article

Moșii de toamnă sau Sâmbăta Morților este o zi cu o semnificație puternică pentru credincioșii ortodocși, o zi dedicată pomenirii celor adormiți. În Sâmbăta Morților, oamenii duc pomelnice la altar, iar preotul citește numele celor trecuți pe listă. Sărbătoarea pomenirii morților este înconjurată de numeroase tradiții bisericești, precum și de obiceiuri populare. Vezi tradiții și superstiții de Moșii de toamnă 2023. 

Când sunt Moșii de toamnă în 2023? 

Sâmbăta Morților este un prilej de pomenire a celor care nu mai sunt printre noi, fiind o zi importantă pentru creștinii ortodocși. Sărbătoarea are loc în ultima săptămână din octombrie sau în prima din noiembrie. Anul acesta, Moșii de toamnă pică pe 4 noiembrie.  

Advertisement
Derulați în jos pentru a vedea conținutul

În această zi, în sfintele lăcașuri, preoții se roagă împreună cu rudele celor adormiți pentru sufletele acestora. Pentru acest ritual creștin, oamenii duc la biserică daruri de milostenie pentru sufletele celor trecuți la odihnă, precum colivă, vin, colaci, lumânări și tămâie.  

Potrivit învățăturilor creștine, ofrandele și darurile pentru sufletul celor adormiţi au putere de mijlocire pe lângă Dumnezeu pentru iertarea păcatelor săvârşite de către aceștia, cu gândul sau cu fapta, în timpul vieții.  

În amintirea celor plecați dintre noi, urmașii merg la cimitire pentru a curăța mormintele rudelor și a le așeza flori și lumânări aprinse la căpătâi. În timpul unui an calendaristic, în Biserică există mai multe zile rânduite pentru pomenirea celor trecuți la cele veșnice, după cum urmează: 

  • Moșii de iarnă; 
  • Moșii de primăvară; 
  • Sâmbăta lui Lazăr; 
  • Moșii de Florii; 
  • Moșii de vară; 
  • Moșii de toamnă.  

Citește și: Ce se dă de pomană de Moșii de toamnă? Ce alimente este bine să pui în pachete

Tradiții și superstiții de Moșii de toamnă 2023 

De Moșii de toamnă, credincioșii respectă anumite ritualuri menite să aducă pace și liniște sufletească atât celor care nu mai sunt printre noi, cât și lor înșiși. Iată câteva dintre cele mai cunoscute tradiții și superstiții de Sâmbăta Morților.

Traditii si superstitii de Mosii de toamna 2023
Traditii si superstitii de Mosii de toamna 2023, pe 4 noiembrie
  • Pe 4 noiembrie, credincioșii merg la biserică pentru a participa la slujbă;  
  • De Sâmbăta Morților, gospodinele pregătesc colivă și pachete cu alimente, pentru a le da de pomană celor nevoiași; 
  • În această zi importantă se face parastas în Biserică, în amintirea celor adormiți. Credincioșii duc la altar pomelnice cu numele celor decedați, alături de prescură și lumânări aprinse; 
  • În unele zone din România, oamenii dau de pomană preotului un prosop și o lumânare; 
  • De Moșii de toamnă, credincioșii vizitează locurile de veci, aprind lumânări pentru a încălzi sufletele celor decedați și așează flori la morminte; 
  • Pentru această zi, gospodinele obișnuiesc să pregătească mai multă mâncare, pentru a chema rudele și vecinii la masă; 
  • De Sâmbăta Morților, femeile care participă la slujbă obișnuiesc să își pună basma/eșarfă pe cap.

Vezi și: Calendar ortodox noiembrie 2023. Cele mai importante sărbători religioase ale lunii

Ce nu este bine să faci în Sâmbăta Morților? 

Sărbătoarea Moșilor de toamnă 2023 este însoțită de numeroase tradiții și obiceiuri, care sunt respectate cu strictețe an de an, dar și de anumite interdicții. De pildă, în această zi nu se mătură în casă sau în gospodărie, pentru a nu prăfui mâncarea ajunsă la cei decedați.  

De asemenea, pe 4 noiembrie nu se toarce, pentru a nu risca să se întoarcă mâncarea împărțită. În această zi, gospodarii obișnuiesc să rămână acasă și să nu muncească la câmp. Tot de Sâmbăta Morților, gospodinele nu spală, nu calcă și nu cos haine. Se spune că persoanele care face aceste lucruri vor avea parte de greutăți și necazuri. 

O vorbă din bătrâni spune că în noaptea de Moși nu e bine să mergi singur pe stradă, deoarece sufletele celor decedați se întorc la morminte. O altă tradiție, de care puțini mai țin cont în 2023, spune că în această zi nu este bine să fii certat cu cei din casă sau cu vecinii.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu regulile site-ului