Actualitate

Vestea Bună: Noua Lege a Pensiilor aduce Reducerea Vârstei de Pensionare pentru Mame în 2024

149
×

Vestea Bună: Noua Lege a Pensiilor aduce Reducerea Vârstei de Pensionare pentru Mame în 2024

Share this article

Vârsta de pensionare pentru mame cunoaște o reducere semnificativă, extinzându-se și asupra femeilor care adoptă copii, conform prevederilor noi ale Legii Pensiilor. Această schimbare marcantă va intra în vigoare la 1 septembrie 2024, oferind beneficii substanțiale pentru segmentul feminin. Detalii suplimentare vor fi dezvăluite în continuare.

Se reduce vârsta de pensionare pentru mame 

Noua Lege a Pensiilor, sub numărul 360/2023, va intra în vigoare începând cu 1 septembrie 2024, aducând un beneficiu semnificativ pentru mame. Această legislație aduce o scădere a vârstei de pensionare pentru femeile care au copii, extinzându-se și în situațiile în care familiile au adoptat și crescut copii timp de cel puțin 13 ani. Implementarea reducerii vârstei de pensionare se va realiza conform prevederilor Articolului 51 din Legea nr. 360/2023.

Advertisement
Derulați în jos pentru a vedea conținutul

Această modificare a fost susținută activ de către membrii Partidului Național Liberal (PNL), aceștia exercitând presiuni în cadrul coaliției de guvernare pentru a aduce această schimbare benefică în Legea Pensiilor.

„Sunt introduse beneficii suplimentare pentru mame: femeile care au născut și crescut mai mulți copii până la vârsta de 16 ani pot beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu o durată de până la 3 ani și 6 luni”, a scris Nicolae Ciucă pe Facebook.

Cu cât va scădea vârsta de pensionare pentru fiecare copil?  

(1) Femeile care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv și care au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare prevăzută în anexa nr. 5, astfel: 

Vârsta standard de pensionare se reduce cu: 

  • 1 copil născut și crescut – 6 luni; 
  • 2 copii născuți și crescuți – 1 an; 
  • 3 copii născuți și crescuți – 1 an și 6 luni; 
  • 4 copii născuți și crescuți – 2 ani; 
  • 5 copii născuți și crescuți – 2 ani și 6 luni; 
  • 6 copii născuți și crescuți – 3 ani; 
  • 7 și peste copii născuți și crescuți – 3 ani și 6 luni.  

(2) Reducerea vârstei de pensionare prevăzută la alin. (1) se aplică și în cazul în care numărul de copii cuprinde și copii adoptați și crescuți pe o perioadă de cel puțin 13 ani”, se arată în textul legii.  

”O mamă care creşte un copil până la vârsta de 16 ani sau adoptă un copil sau are un copil adoptat de care se ocupă până la 14 ani, va avea o reducere a vârstei de pensionare cu şase luni pentru fiecare copil.

Cu alte cuvinte, dacă ai un copil pe care tu l-ai crescut, vei avea o reducere a vârstei de pensionare cu şase luni dacă ai doi copii pe care-i creşti o reducere a vârstei de pensionare cu un an şi aşa mai departe, până la un număr de şapte copii pentru care vei avea o reducere de trei ani şi şase luni la vârsta de pensionare”, a explicat ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.

Când se virează pensiile majorate pe card în ianuarie 2024? 

Din ianuarie 2024, pensiile vor cunoaște o creștere semnificativă de 13,8%. Beneficiarii care optează pentru primirea pensiei în cont bancar vor observa sumele disponibile pe card în perioada 11-12 ianuarie, conform precizărilor făcute de ministrul Muncii.

„De azi încolo, poștașii vor livra pensiile majorate cu 13,8%. Cei care alegeți să încasați pensia pe card veți primi sumele respective în intervalul 11-12 ianuarie. Aceasta reprezintă prima majorare a pensiilor din acest an. Începând cu luna septembrie, ca urmare a recalculării, se va face dreptate pentru milioanele de pensionari!”, a scris oficialul pe platforma Facebook.

Incepand cu 1 ianuarie 2024, bugetul alocat pensiilor se situeaza la nivelul de 125,9 miliarde de lei anual, iar o injectie suplimentara de 10 miliarde de lei este programata sa intervina in luna septembrie, conform informatiilor recente furnizate de catre ministrul Muncii.

„La aceasta data, cheltuielile alocate pentru pensii se cifreaza la 110 miliarde de lei pe an. Incepand cu 1 ianuarie 2024, estimam o crestere a acestora la 125,9 miliarde de lei, iar ulterior, in septembrie, la 135,9 miliarde de lei, insemnand o majorare suplimentara de 10 miliarde de lei. Acest lucru se traduce printr-o alocare aditionala de 2,5 miliarde de lei pe luna. Este esential ca cetatenii romani sa fie constienti ca suma necesara pentru cresterea pensiilor din 2024 este deja prevazuta in buget”, a afirmat Simona Bucura-Oprescu in data de 19 decembrie, in cadrul Comisiilor parlamentare de buget-finante.

Conform afirmatiilor sale, bugetul din 2024 contine fonduri destinate majorarii pensiilor cu 13,8% incepand din ianuarie, precum si pentru recalcularea si plata acestora incepand cu 1 septembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu regulile site-ului