Utile

Vezi cât costă să cumperi un an de vechime în muncă

83
×

Vezi cât costă să cumperi un an de vechime în muncă

Share this article

În 2024, este ultimul an în care vechimea în muncă poate fi „cumpărată”, o opțiune care a fost inițial planificată să expire în 2023. Află cât costă un an de vechime în muncă în acest an și care sunt condițiile pentru cei interesați. Cetățenii români care nu ating stagiul minim de cotizare pot achiziționa vechime în muncă până la data de 31 decembrie 2024, acest termen fiind prelungit după ce inițial fusese stabilit pentru anul 2023.

Cine poate cumpăra vechime în muncă? 

Conform noii Legi a Pensiilor și a Ordonanțelor de Urgență 70 și 163 din 2023, persoanele care nu au contribuit suficient la sistemul de pensii au opțiunea de a „cumpăra” vechime până la termenul-limită de 31 decembrie 2024.

Advertisement
Derulați în jos pentru a vedea conținutul

Procesul implică semnarea unui acord de asigurare socială cu instituția de pensii și plata contribuțiilor corespunzătoare. Această facilitare este destinată exclusiv persoanelor care nu sunt încă pensionate și doresc să acumuleze vechime pentru a se pensiona la vârsta standard.

Persoanele eligibile pot alege să se asigure retroactiv pentru perioade fie neconsecutive, fie consecutive, cu condiția ca suma totală a acestor perioade să nu depășească un total de șase ani.

Conform Ordonanței de Urgență nr. 70/2023, cei interesați pot încheia un contract de asigurare socială retroactiv cu Casele Teritoriale de Pensii până la finalul anului 2024. Această opțiune oferă posibilitatea de a achiziționa retroactiv perioade de vechime, până la un total de șase ani calendaristici anteriori semnării contractului de asigurare socială.

Care sunt condițiile de eligibilitate?  

Contractul de asigurare socială este disponibil pentru cetățenii care îndeplinesc toate condițiile stabilite în Legea Pensiilor, după cum urmează:

1. Nu au calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială.
2. Nu au realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țara noastră, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale, în perioada pentru care solicită asigurarea la pensie.
3. Nu au avut obligația asigurării în sistemul public de pensii, în perioada pentru care solicită asigurare retroactivă la pensie.

Conform OUG 163/2020, „Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale”.

Cât costă un an de vechime în muncă în 2024? 

Fiecare persoana are posibilitatea să-și aleagă venitul asigurat la pensie, care nu poate fi inferior valorii salariului minim brut pe economie în momentul semnării contractului de asigurare. În prezent, salariul minim brut pe economie se situează la 3.300 de lei, iar guvernul a confirmat că acesta nu va cunoaște o creștere până în iulie 2024.

Cat costa un an de vechime in munca in 2024?
Românii vor avea posibilitatea să achiziționeze vechime în muncă până la finalul anului 2024.

Persoanele interesate să obțină vechime pentru o perioadă maximă de șase ani, conform prevederilor legii, și care semnează contractul cu Casa Teritorială de Pensii între ianuarie și iunie 2024, vor fi obligate să plătească un total de 59.400 de lei pentru asigurarea retroactivă, conform normelor legale care reglementează această formă de asigurare pentru pensie.

Conform reglementărilor, contractele de asigurare pot fi încheiate doar pentru perioade cuprinse între momentul în care o persoană atinge vârsta de 18 ani și data la care aceasta ajunge la vârsta standard de pensionare. Această perioadă acoperită de contractul de asigurare va fi considerată ca o perioadă de contribuție și va fi inclusă în calculul pensiei de vârstă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu regulile site-ului